Πιο νέοι βιολογικά όσοι ζουν κοντά σε πάρκα και χώρους πρασίνου

Πιο νέοι βιολογικά όσοι ζουν κοντά σε πάρκα και χώρους πρασίνου

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science Advances, τα πάρκα και οι πράσινοι χώροι έχουν ευεργετική επίδραση στη νεότητα του ανθρώπου. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτοί οι περιβαλλοντικοί χώροι στις αστικές περιοχές συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας και προάγουν τη βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, επιπλέον, συμβάλλουν στην αργή γήρανση των κυττάρων.

«Η ζωή κοντά σε πράσινο βοηθά να διατηρούμαστε πιο νέοι σε σχέση με την πραγματική μας ηλικία», εξήγησε η Κιέζου Κιμ, βασική συντάκτρια της έρευνας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο Northwestern. «Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψή μας θα έχει σημαντικές συνέπειες στον αστικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την επέκταση του πρασίνου, την προώθηση της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό των ανισοτήτων στην υγεία», πρόσθεσε.

Είναι γνωστό ότι η παρουσία πρασίνου συνδέεται με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση της θνησιμότητας. Έως τώρα, οι ερευνητές πίστευαν ότι η φυσική άσκηση και οι κοινωνικές επαφές στα πάρκα ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή τη σύνδεση. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα ίδια τα πάρκα μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, ανοίγοντας έναν δρόμο για έναν νεότερο εσωτερικό εαυτό. Αυτό το νέο εύρημα αναδεικνύει τη σημασία των πάρκων στην παρατεταμένη νεότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η Κιέζου Κιμ και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν περισσότερους από 900 ανθρώπους, λευκούς και μαύρους, σε τέσσερις αμερικανικές πόλεις (Μπέρμιγχαμ, Σικάγο, Μινεάπολη και Όκλαντ) για διάστημα 20 ετών, από το 1986 ως το 2006. Με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων, η ομάδα μέτρησε την απόσταση μεταξύ των κατοικιών των συμμετεχόντων και των χώρων πρασίνου. Επίσης εξέτασε δείγματα αίματος που πήρε από τους συμμετέχοντες την 15η και την 20η χρονιά της έρευνας προκειμένου να καθορίσει τη βιολογική τους ηλικία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έφτιαξαν επιστημονικά μοντέλα για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα και έλαβαν υπόψη τους διάφορες μεταβλητές που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, αν είναι καπνιστές ή όχι.

Παρατήρησαν ότι τα άτομα τα σπίτια των οποίων είχαν γύρω τους 30% πρασίνου σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων ήταν κατά μέσο όρο νεότεροι βιολογικά κατά 2,5 χρόνια σε σχέση με αυτά που είχαν γύρω τους 20% πρασίνου. Ωστόσο τα οφέλη δεν ήταν ίδια για όλους. Οι μαύροι που ζούσαν κοντά σε πράσινο ήταν μόνο κατά ένα χρόνο νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, ενώ οι λευκοί κατά τρία χρόνια. «Άλλοι παράγοντες όπως το στρες, η ποιότητα των πράσινων χώρων και διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη», εξήγησε η Κιμ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι διαφορές θα πρέπει να εξεταστούν από άλλες έρευνες.

Για παράδειγμα οι άνθρωποι που ζουν υποβαθμισμένες συνοικίες αποφεύγουν να συχνάζουν στα πάρκα εκεί, καθώς αυτά πολλές φορές χρησιμεύουν για παράνομες δραστηριότητες. Κατά συνέπεια τα οφέλη για την υγεία τους είναι μικρότερα. Οι επόμενοι επιστήμονες μπορεί να εξετάσουν τη σύνδεση μεταξύ των πράσινων χώρων και συγκεκριμένων συνεπειών για την υγεία των ανθρώπων, σημείωσε η Κιέζου Κιμ. «Ο τρόπος με τον οποίο το πράσινο καθυστερεί τη γήρανση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, εξήγησε», προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε απλώς ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ πρασίνου και νεότητας».